Team Nederland heeft in de MX des Nations in het Italiaanse Maggiora net naast de zege gegrepen. Tot in de laatste ronde hadden ze de zege in handen maar door een inhaalmanoeuvre van de Fransman Romain Febvre op Tommy Searle was het uiteindelijk Frankrijk dat voor het derde opeenvolgende jaar de titel pakte.

Jeffrey Herlings wint open klasse in de MX des Nations

Jeffrey Herlings reed scherp en vocht in beide manches voor de zege. In de eerste manche zorgde een kleine foutje voor een valpartij waardoor hij de zege moest laten aan de Amerikaan Jason Anderson. In zijn tweede manche wist hij in een rechtstreeks duel achtvoudig wereldkampioen Antonio Cairoli te verslaan en won de manche. Met deze zege won Herlings de open klasse en werd daarnaast eindwinnaar van de MX des Nations.

Goede starts brengen Glenn Coldenhoff naar vierde plaats in de MXGP klasse

Glenn Coldenhoff kwam in beide manches als een raket uit de start en reed in de eerste manche een aantal ronden aan de leiding. Omdat dit hoge tempo hem in de beginfase iets teveel krachten had gekost, moest hij het tempo naarmate de wedstrijd vorderde iets laten zakken vanwege opgepompte armen en kwam moegestreden op een zesde plaats over de finish. Ook in de tweede manche was Coldenhoff in de beginfase in de top drie te vinden. Hij gaf alles wat hij in zich had, wetende dat ieder punt belangrijk was in deze situatie. Hij werd uiteindelijk zevende en eindigde in het dagklassement van de MXGP klasse op een vierde plaats.

Brian Bogers strijdend naar zevende plaats in de MX2 klasse

Brian Bogers reed in de eerste manche een sterke beginfase en zat in de top drie van de MX2 klasse. Helaas zorgde een valpartij ervoor dat hij een aantal plaatsen terug werd geslagen en op een twintigste plaats over de finish kwam. In de tweede manche vocht Bogers opnieuw tot aan de finishlijn. Wel kreeg hij tijdens de manche een steen op zijn neus en dit zorgde ervoor dat hij even zijn ritme verloor. Ondanks dit herstelde hij zich goed en wist in de laatste ronde nog een plaats winst te boeken om uiteindelijk als veertiende over de finish te komen. Met deze resultaten eindigde Bogers op een zevende plaats in het dagklassement van de MX2 klasse.

Commentaar Jeffrey Herlings: ‘’Het was een geweldige dag voor Team Nederland. Ik kwam hier met een basis set up in mijn motor omdat we nog niet zoveel hebben kunnen testen. Om dan te winnen voelt super en ik ben erg trots op mijn teammaten en we hebben als team super gepresteerd’’.

 

Commentaar Glenn Coldenhoff: ‘’Ik reed het hele weekend niet lekker maar na mijn goede start in de eerste manche reed ik een aantal ronden aan de leiding. Helaas kreeg ik last van harde onderarmen waardoor ik het tempo moest laten zakken. In de tweede manche maakte ik teveel fouten maar ik heb alles gegeven wat ik had. Op voorhand kwamen we hier als underdog en om dan uiteindelijk de winst op 1 punt te verliezen, had ik op voorhand niet durven dromen’’.

 

Commentaar Brian Bogers: ‘’Het was moeilijk om tegen de zwaardere 450 motoren te knokken maar ik heb alles gegeven. Helaas kwam ik in de eerste manche een keer ten val waardoor ik de aansluiting verloor. In de tweede manche ging het lekker totdat ik een steen op mijn neus kreeg. Ik had even nodig om te herstellen maar daarna wist ik in de laatste bocht nog een rijder te passeren en finishte als veertiende’’.

 

Al deze goede resultaten hebben ervoor gezorgd dat Team Nederland op een tweede plaats is geeindigd in het landenklassement.

Einduitslag landenklassement:
1 France 29
2 Holland 30
3 USA 33
4 Belgium 36
5 Italy 44
6 Switzerland 44
7 Great Britain 73
8 Australia 76
9 Estonia 93
10 Canada 95