Jeffrey Herlings van het Red Bull KTM Factory team heeft in de supermotocross in het Duitse Gelsenkirchen een sterke indruk achtergelaten.

Herlings maakte samen met Ryan Dungey en Marvin Musquin deel uit van het KTM team en wist met zijn teamgenoten het teamklassement te winnen.

Na twee weken op supercrosscircuits getraind te hebben, was Jeffrey er klaar voor om in de Veltins Arena zijn kwaliteiten te laten zien. In de trainingen liet hij gelijk al zien dat hij er klaar voor was want in de tweede vrije training sloot hij af met de snelste tijd. Met een goed gevoel leefde Jeffrey naar de avond toe. Deze begon met een superpole waarbij Jeffrey 1 ronde een zo snel mogelijke tijd neer moest zien te zetten. Zijn ronde verliep goed, maar niet helemaal foutloos. Een paar kleine foutjes zorgden ervoor dat hij net de pole position miste.

Gedurende de avond stonden er drie loodzware manches van zestien ronden op het programma. In de eerste finale had hij de aansluiting met de kopgroep maar op een vierde plaats rijdend kwam hij in aanraking met Romain Febvre en viel. Dit zorgde ervoor dat hij in de eerste finale niet verder kwam dan een vijfde plaats. Uitermate gebrand ging hij in de tweede manche van start. Hij leek kopstart te pakken maar door het gedrang in de eerste bocht kwam hij met een andere rijder in aanraking en kwam ten val. Vanaf een laatste plaats begon hij aan een zinderende inhaalrace en reed rondetijden die snel genoeg waren voor de winst. In de slotfase ging het hard met het passeren van rijders en dit zorgde ervoor dat hij er toch nog een vijfde plaats uit wist te slepen.

In de derde en beslissende manche gingen alle remmen los bij Herlings. Van buiten de top vijf kwam hij hard terug naar voren en passeerde o.a. Marvin Musquin, Jordi Tixier en Tim Gajser. Op een tweede plaats rijdend begon hij het gat tot aan leider Ryan Dungey te dichten. Hij kwam steeds dichterbij en toen Dungey een fout maakte, nam hij de koppositie over. Het tempo werd strak gehouden en hij wist de manche met een veilige voorsprong winnend af te sluiten.

Met tweemaal een vijfde plaats en een overwinning eindigde Jeffrey op een tweede plaats in het dagklassement. Samen met zijn teammaten Ryan Dungey en Marvin Musquin won hij met KTM het teamklassement.

Commentaar Jeffrey Herlings: ‘’Ik was vereerd toen ik door KTM gebeld werd om deel uit te maken van het team, ze hebben tenslotte heel veel opties. Ik heb laten zien waartoe ik in staat ben. Ik ben heel blij dat ik tweede ben geworden in het individuele klassement en dat we als team hebben gewonnen. Het was een mooie ervaring om met Dungey te rijden en het was geweldig om hem in de laatste manche te passeren’’.

 

Uitslagen SMX Cup in Gelsenkirchen:

Eerste manche:
1. Tim Gajser (SLO), Honda, 13:47.253 min, 1 point (15 laps)
2. Ryan Dungey (USA), KTM, +2.041 sec, 2 pts
3. Zachary Osborne (USA), Husqvarna, +8.878, 3pts
4. Romain Febvre (FRA), Yamaha, +13.687, 4 pts
5. Jeffrey Herlings (NED), KTM, +16:628, 5 pts

Tweede manche:
1. Febvre, 13.58.209 min, 1 pt, (16 laps)
2. Musquin, +3.811 sec, 2 pts
3. Dungey, +4.409, 3 pts
4. Jordi Tixier (FRA), Kawasaki, +8.242, 4 pts
5. Herlings, +12.965, 5 pts

Derde manche:
1. Herlings, 14:03.857 min, 1 pt, (16 laps)
2. Dungey, +5.381 sec, 2 pts
3. Musquin, +7.890, 3 pts
4. Tixier, +9.100, 4 pts
5. Gajser, +10.998, 5 pts

Einduitslag individueel klassement:
1. Dungey, 7 pts
2. Herlings, 11 pts
3. Musquin, 11 pts
4. Febvre, 12 pts
5. Tixier, 16 pts

Eindstand merkenteams:
1. KTM, 18 pts
2. Honda 43 pts
3. Kawasaki, 61 pts
4. Husqvarna, 71 pts
5. Yamaha, 77 pts