Jeffrey Herlings van het Red Bull KTM Factory team is in de Grand Prix van Europa in Valkenswaard op het podium geeindigd. Herlings streed in beide manches als een leeuw en gaf zijn fans waar ze voor kwamen en dat was zijn eerste podiumplaats van dit seizoen. Met tweemaal een derde plaats in de manches eindigde de crosser uit Oploo op een tweede plaats in de Grand Prix.

Jeffrey heeft een moeilijke start van het seizoen achter de rug maar wilde in Valkenswaard absoluut een gooi doen naar het podium. Hij begon gelijk fanatiek op zaterdag en wist snelle tijden neer te zetten in de trainingen. Met een vierde plaats in de kwalificatieheat wist hij dat het met zijn snelheid goed zat om op zondag mee te kunnen strijden voor de podiumplaatsen.

In de eerste manche kwam Herlings van rond de tiende plaats terug tot in de kopgroep en vocht mee voor de eindzege. Echter in de voorlaatste ronde bij een inhaalmanoeuvre op tweede man, Jeremy van Horebeek, raakte hij buiten de baan en verloor zijn kansen op de manchezege. Na een rustige laatste ronde wist hij op een goede derde plaats over de finish te komen.

Voor de tweede manche hoopte Jeffrey op een betere start maar helaas kwam deze er niet. De crosser uit Oploo kwam bijzonder slecht uit de start maar kwam tijdens de eerste ronde vanuit het middenveld al terug tot in de top tien. In de daaropvolgende ronden zette hij zijn opmars verder en werkte zich op naar een derde plaats. Vervolgens zette hij de druk op de ketel bij Gautier Paulin maar helaas wat hij ook probeerde, hij slaagde er niet in om hem te passeren en moest genoegen nemen met een derde plaats.

Commentaar Jeffrey Herlings: “Na alles wat ik dit jaar heb meegemaakt voelt deze tweede plaats aan als een overwinning. Wat wordt er hard gereden in de MXGP. Dat had ik vooraf niet verwacht. Als ik in de MX2 iemand passeerde bleef die wel achter mij. Hier vechten ze terug. Het was een goede wedstrijd voor mij, ik kwam dicht bij de overwinning. Het kampioenschap zet ik uit mijn hoofd,’’ vertelt een tevreden Jeffrey Herlings.

 

Met tweemaal een derde plaats in de manches eindigde Jeffrey op een tweede plaats in het dagklassement. In de tussenstand om het wereldkampioenschap heeft hij een flinke sprong gemaakt en staat nu op een achtste plaats. Over twee weken gaat het kampioenschap verder op het circuit van Kegums in Letland.

Daguitslag MXGP in Valkenswaard:
1 Gautier Paulin 47 Pnt
2 Jeffrey Herlings 40 Pnt
3 Jeremy van Horebeek 38 Pnt
4 Antonio Cairoli 37 Pnt
5 Tim Gajser 33 Pnt

Tussenstand wereldkampioenschap MXGP:
1 Tim Gajser 234 Pnt
2 Antonio Cairoli 220 Pnt
3 Gautier Paulin 192 Pnt
4 Jeremy van Horebeek 182 Pnt
5 Evgeny Bobryshev 176 Pnt
8 Jeffrey Herlings 124 Pnt