Jeffrey Herlings van het Red Bull KTM Factory team heeft tijdens de tiende wedstrijd om het wereldkampioenschap MXGP in Orlyonok, Rusland opnieuw een manchezege weten te boeken. In de modderige omstandigheden won Herlings op overtuigende wijze de eerste manche. In de tweede manche vocht hij zich na twee valpartijen in de beginfase vanaf een laatste plaats terug naar een achtste positie en werd hiermee tweede in het dagklassement.

Het was de eerste keer dat er een Grand Prix op het circuit van Orlyonok werd verreden. Jeffrey voelde zich gelijk thuis op de baan en wist in de vrije training en de tijdtraining de snelste tijd op de klokken te zetten. In de kwalificatieheat gooide een slechte start roet in het eten waardoor hij een inhaalrace moest rijden. Hij kwam terug naar een achtste plaats maar had het moeilijk om verder naar voren te komen. Door valpartijen van o.a. Max Nagl en Evgeny Bobryshev schoof hij toch nog twee plaatsen op en finishte als zesde.

Op zondagochtend regende het urenlang in Rusland en dit zorgde ervoor dat het circuit veranderde in een grote modderpoel. Herlings ging met twee brillen op van start omdat de omstandigheden super nat en modderig waren. Hij zat er goed vooraan bij en kon op een tweede plaats achter Antonio Cairoli aan de wedstrijd beginnen. In de beginfase bouwde hij zijn wedstrijd rustig op en ging in het midden van de wedstrijd in de aanval. Bij het passeren van de pitlane nam hij de koppositie over en hield het tempo strak om een gat te slaan. Dit lukte en na een sterk gereden wedstrijd wist hij met een voorsprong van meer dan twintig seconden op Cairoli als winnaar over de finish te komen. ‘’Het was heel zwaar. Voor de manche kwam de regen zo’n twee uur lang naar beneden. De baan was echt verraderlijk. Ik moest een goede start pakken en dit lukte. Ik had bijna de kop maar Antonio Cairoli kwam er nog net voor langs. In het begin probeerde ik mijn bril schoon te houden en dit lukte. Hopelijk hebben we in de tweede manche wat geluk met de start en kunnen we weer vooraan mee strijden,’’ waren de woorden van Herlings na de eerste manche.

In de tweede manche liep het allemaal anders als gehoopt. Na een valpartij bij de start en niet veel later nog een val in een afdaling, moest hij vanaf een laatste plaats terug naar voren komen. Geconcentreerd rijdend vocht hij zich helemaal terug naar een achtste plaats en verzekerde zich hiermee van een tweede plaats in het dagklassement.

Na tien wedstrijden staat hij op een vierde plaats in de tussenstand en heeft een achterstand van 42 punten op de derde man. Over twee weken wordt de volgende Grand Prix verreden in het Italiaanse Ottobiano.

Daguitslag MXGP Rusland:
1 Clement Desalle 45 Pnt
2 Jeffrey Herlings 38 Pnt
3 Gautier Paulin 36 Pnt
4 Max Anstie 34 Pnt
5 Antonio Cairoli 34 Pnt

Tussenstand wereldkampioenschap MXGP:
1 Antonio Cairoli 381 Pnt
2 Clement Desalle 334 Pnt
3 Gautier Paulin 333 Pnt
4 Jeffrey Herlings 291 Pnt
5 Tim Gajser 261 Pnt