Jeffrey Herlings van het Red Bull KTM Factory team heeft in de twaalfde wedstrijd om het wereldkampioenschap MXGP in het Portugese Agueda goede zaken gedaan. Met een manchezege en een tweede plaats in de manches heeft hij zodanig veel punten goed gemaakt op de concurrentie dat hij nog slechts vijf punten achter de tweede man staat.

In de week voor de wedstrijd had Herlings nog enorm veel last van zijn inspanningen van de Grand Prix in Lombardije. De crosser uit Oploo ging hierin zo diep dat hij oververhit raakte en dagen nodig had om weer een klein beetje te herstellen. ‘’Gedurende de week had ik veel last van duizeligheid en lang was het onzeker of ik wel in Portugal van start kon gaan,’’ vertelt een realistische Herlings.

Op zaterdag slaagde hij er in de tijdtraining niet in om een perfecte ronde neer te zetten. Iedere keer gebeurde er wel iets waardoor hij niet verder kwam dan een achtste tijd. Ook in de kwalificatieheat had Herlings het moeilijk om het juiste ritme te vinden en kwam na een matige start op een zesde plaats over de finish.

Met nieuwe motivatie ging Herlings van start in de eerste manche en kwam op een tweede plaats achter Antonio Cairoli door de eerste bocht. Echter in de beginfase moest hij Armanis Jasikonis laten passeren en viel terug naar een derde plaats. Even had hij het moeilijk om het tempo van de twee kopmannen te volgen maar vanaf het midden van de wedstrijd kwam hij terug en nam al snel de tweede plaats over van Jasikonis. Vervolgens dichtte hij het gat tot aan Cairoli en wist hem met een mooie inhaalmanoeuvre te passeren. Herlings sloeg gelijk een klein gaatje maar moest het tempo strak houden omdat Cairoli in de buurt bleef en in de slotfase weer iets dichterbij kwam. Herlings hield het hoofd koel en won de manche voor Cairoli en Jasikonis. ‘’Ik ben nog steeds niet hersteld van de oververhitting van vorige week in Lombardije. Het is echt gevaarlijk en je kunt er dood aan gaan. In de tweede manche ga ik geen risico’s nemen en zorgen dat ik heel naar huis kan.”

De start van de tweede manche was net iets minder goed en rond de vijfde plaats kon hij ditmaal aan de wedstrijd beginnen. Hij had een aantal ronden nodig voordat hij aan kwam op een tweede plaats. Opdat moment had Antonio Cairoli al een gat weten te slaan. Door te blijven jagen kwam, Herlings in het tweede deel van de wedstrijd wel iets dichterbij maar het was niet voldoende om de manche te kunnen winnen want deze ging naar Antonio Cairoli. Door de goede uitslagen van Herlings blijft hij in de tussenstand om het wereldkampioenschap op een vierde plaats staan maar staat nog slechts vijf punten achter de tweede man in de tussenstand om het wereldkampioenschap.

‘’Het was vandaag net niet genoeg om te kunnen winnen en zijn we opnieuw tweede geworden. We nemen het goede mee en we hebben toch 47 punten gescoord. Dankzij deze punten staan we bijna tweede in de tussenstand. Ik wil KTM bedanken voor alles wat ze voor mij doen. Samen met het team heb ik gewerkt aan mijn zwakke punten en worden we stapje voor stapje beter. Ik moet rustig blijven en gewoon doorgaan.’’

 

Over drie weken gaat het wereldkampioenschap verder in Loket, Tsjechie.

Daguitslag Grand Prix Portugal:
1 Antonio Cairoli 47 Pnt
2 Jeffrey Herlings 47 Pnt
3 Armanis Jasikonis 40 Pnt
4 Romain Febvre 34 Pnt
5 Max Nagl 34 Pnt

Tussenstand wereldkampioenschap MXGP:
1 Antonio Cairoli 478 Pnt
2 Clement Desalle 387 Pnt
3 Gautier Paulin 383 Pnt
4 Jeffrey Herlings 382 Pnt
5 Tim Gajser 310 Pnt