Jeffrey Herlings van het Red Bull KTM Factory team is tijdens de dertiende wedstrijd om het wereldkampioenschap MXGP in Loket op een vierde plaats geeindigd.

Na een mindere start in beide manches wist Herlings zich in de eerste manche terug te knokken naar de vijfde plaats. Wel was hij in het tweede deel van de wedstrijd de snelste rijder op het circuit, wat hem vertrouwen gaf voor de tweede manche. Hierin vocht hij zich vanaf een zesde plaats terug naar een goede derde positie.

Na een korte zomerstop waarin Jeffrey de Dutch Masters of Motocross titel op zijn naam schreef, ging dit weekend het wereldkampioenschap MXGP verder in Tsjechie. Het technische circuit werd gedurende het weekend door verschillende regenbuien aan de tand gevoeld, wat de omstandigheden er niet makkelijker op maakten.

Jeffrey begon op zaterdagochtend gelijk goed aan het weekend door in de vrije training de snelste tijd neer te zetten. Later in de tijdtraining zette hij een vierde tijd neer en nadat hij in de kwalificatieheat een matige start had weten te nemen, kwam hij vooral in het tweede deel hard terug naar voren en werd vierde.

In de eerste manche besloot Jeffrey om helemaal aan de buitenzijde achter het starthek te gaan staan, echter pakte dit niet helemaal volgens plan uit. De KTM-rijder werd in de eerste bocht naar buiten gedwongen waardoor hij pas op een negende plaats uit de eerste ronde kwam. In de beginfase kon hij het verschil moeilijk maken maar met nog een aantal ronden te gaan, begon hij aan te zetten en wist hij de snelste rondetijd neer te zetten. Herlings wist o.a. Van Horebeek, Febvre en Tonus nog te passeren en kwam aan het achterwiel van Gautier Paulin als vijfde binnen.

In de tweede manche koos Herlings voor een andere plaats achter het starthek en kwam op een zesde plaats uit de eerste ronde. In de beginfase had hij de aansluiting aan de staart van de kopgroep maar kon wederom het verschil niet maken in de beginfase. Dit kwam na het midden van de wedstrijd en met mooie inhaalmanoeuvres rekende hij af met o.a Febvre, Paulin en Gajser. Het gat tot aan Clement Desalle kreeg hij niet meer gedicht waardoor hij na een sterk gereden wedstrijd als derde werd afgevlagd.

Commentaar Jeffrey Herlings: ‘’De starts hebben mij vandaag de zege gekost want ik moest beide keren van buiten de top tien terug naar voren komen. Door de regen was het zo moeilijk om in te halen. De starts hebben me dit jaar al meer tegen gezeten en ik weet eigenlijk niet wat ik nog extra moet proberen omdat we de beste motor hebben, het is gewoon iets wat ik beter moet doen. Hopelijk kunnen we het in Lommel waar maken omdat de start daar minder belangrijk is. Ik was vandaag erg constant en ik sta nu derde in het kampioenschap en sta niet ver achter de tweede man. Wel is het lang geleden dat ik nog eens gewonnen heb.’’

 

Met een 5-3 in de manches eindigde Jeffrey op een vierde plaats in het dagklassement. In de tussenstand om het wereldkampioenschap is Herlings opgeklommen naar een derde plaats. Over twee weken gaat het wereldkampioenschap verder op het zware zandcircuit van Lommel.

Daguitslag MXGP in Loket:
1 Antonio Cairoli 45 Pnt
2 Clement Desalle 44 Pnt
3 Tim Gajser 43 Pnt
4 Jeffrey Herlings 36 Pnt
5 Gautier Paulin 34 Pnt

Tussenstand wereldkampioenschap MXGP:
1 Antonio Cairoli 523 Pnt
2 Clement Desalle 431 Pnt
3 Jeffrey Herlings 418 Pnt
4 Gautier Paulin 417 Pnt
5 Tim Gajser 353 Pnt