Jeffrey Herlings van het Red Bull KTM Factory team heeft de Grand Prix van Zwitserland weten te winnen. Voor de crosser uit Oploo is dit zijn tweede zege oprij en zijn derde in de MXGP klasse.

Herlings opende sterk op zaterdag door in de vrije training en de tijdtraining de snelste tijd op de klokken te zetten. Echter door een slechte start in de kwalificatieheat slaagde hij er niet in om uiteindelijk de pole position te veroveren. Herlings pakte een matige start en moest van rond de tiende plaats terug naar voren zien te komen. Dit viel op het met sporen bezaaide circuit niet mee maar toch werkte Herlings zich op tot aan het achterwiel van vierde man, Tonus. Herlings was sneller maar kon rondenlang geen plaats vinden om hem te passeren. Zijn kansen om de vierde plaats over te nemen, gingen in rook op toen hij in een bocht onderuit schoof en terug viel naar een zesde plaats. Omdat er toen nog slechts twee ronden gereden dienden te worden, kon Jeffrey niet meer doen dan de wedstrijd uitrijden op een zesde plaats en begon zich op te laden voor de wedstrijddag.

De start vormde ook het euvel in de eerste manche. Jeffrey kwam slecht weg en moest van rond de vijftiende plaats terug naar voren zien te komen. Omdat het lastig is om in te halen op dit circuit had Herlings veel tijd nodig om plaatsen winst te kunnen boeken. Toch kwam hij gedurende de wedstrijd steeds verder terug naar voren. In het midden van de wedstrijd was een zesde plaats nog het hoogst haalbare. Herlings stelde alles in het werk om deze positie te pakken en begon met mooie inhaalmanoeuvres plaatsen winst te boeken. In de slotfase kwam hij aan op een zesde plaats en hield hiermee zijn podiumkansen open.

Herlings liet in de tweede manche zien wat hij kan als hij een goede start pakt. Hij kwam op een tweede plaats uit de start en rekende in de beginfase af met Gautier Paulin. Met snelle rondetijden begon hij weg te lopen bij zijn achtervolgers en had met nog een aantal ronden te gaan een voorsprong van acht seconden. Herlings hield het hoofd koel tot aan de finish en wist de manche winnend af te sluiten.

Commentaar Jeffrey Herlings: ‘’Ik weet dat wanneer ik een goede start pak, ik op iedere baan kan winnen. In de eerste manche kwam ik pas op een vijftiende plaats uit de start en dan is het moeilijk om naar voren te komen. In de tweede manche zat ik in de kopgroep met de start en wist ik mij op te werken naar de koppositie. Vervolgens heb ik een comfortabele voorsprong opgebouwd en de manche gewonnen. Een goede start is alles wat ik nodig heb. Ik heb mijn tweede Grand Prix zege oprij te pakken en daar ben ik erg blij mee.’’

 

Met de overwinning in de tweede manche won Jeffrey de Grand Prix voor Gautier Paulin en Antonio Cairoli. In de tussenstand om het wereldkampioenschap heeft hij zijn tweede plaats weten te verstevigen en heeft nu een voorsprong van 22 punten op de derde man. Zijn achterstand op leider Antonio Cairoli bedraagt 97 punten. Het wereldkampioenschap heeft op dit moment geen rust want volgend weekend gaat het alweer verder met de Grand Prix van Zweden.

Daguitslag MXGP in Zwitserland:
1 Jeffrey Herlings 40 Pnt
2 Gautier Paulin 40 Pnt
3 Antonio Cairoli 38 Pnt
4 Romain Febvre 36 Pnt
5 Max Anstie 31 Pnt

Tussenstand wereldkampioenschap MXGP:
1 Antonio Cairoli 605 Pnt
2 Jeffrey Herlings 508 Pnt
3 Gautier Paulin 486 Pnt
4 Clement Desalle 483 Pnt
5 Tim Gajser 406 Pnt