Jeffrey Herlings van het Red Bull KTM Factory team heeft in de Grand Prix van Zweden een tegenslag voor de kiezen gehad. Na een goede tweede plaats in de eerste manche, had hij in de tweede manche goede kaarten in handen om de Grand Prix zege te gaan pakken. Echter op een tweede plaats rijdend, liep de ketting van de motor en moest hij noodgedwongen de strijd staken.

Na zijn twee opeenvolgende Grand Prix zeges wilde Jeffrey op het circuit van Uddevalla opnieuw voor goede resultaten gaan. In de trainingen was hij snel en wist in zowel de vrije training als de tijdtraining de snelste tijd op de klokken te zetten. Ook in de kwalificatieheat kwam hij sterk voor de dag. Herlings kwam al snel aan op een derde plaats en ging in de aanval op Tim Gajser. Ondanks dat hij hem flink onder druk zette, kon Herlings er niet langs komen en dit zorgde ervoor dat Romain Febvre een gat wist te slaan. Met nog een aantal ronden te gaan sloeg Herlings toe bij het uitkomen van de wavesectie en nam de tweede plaats over van Gajser. Febvre had toen een klein gaatje maar Herlings wist deze binnen twee ronden te dichten en nam in de voorlaatste ronde de koppositie in handen. Febvre ging terug in de aanval maar Herlings hield het tempo strak en won de heat voor Febvre en Gajser.

In de nacht van zaterdag op zondag had het veel geregend in Uddevalla waardoor het circuit op verschillende plaatsen verraderlijk glad was. Toen het starthek in de eerste manche naar beneden klapte, zat Jeffrey er redelijk goed bij. Het zat hem helaas in de eerste ronde een beetje tegen en later in de manche kostte het hem veel tijd voordat hij Clement Desalle wist te passeren. Toen dit gebeurd was, kwam hij hard naar voren en wist hij zich op te werken naar een tweede plaats. Kopman, Tim Gajser, had toen al een grote voorsprong op weten te bouwen die Herlings ook niet meer dichtgereden kreeg. Omdat Antonio Cairoli na een slechte start niet verder kwam dan een negende plaats, maakte Herlings in deze manche 10 punten goed op de Italiaan.

Met nieuwe motivatie ging hij van start in de tweede manche. Helaas sloeg het noodlot al snel toe voor de crosser uit Oploo. Na een goede start had hij net de tweede plaats overgenomen van Tim Gajser toen de ketting van de motor liep. Voor Herlings was dit moment extra zuur omdat hij niet alleen zijn kansen op de Grand Prix overwinning verloor maar ook op weg was om weer veel punten goed te maken op WK leider Antonio Cairoli.

Omdat Jeffrey in de tweede manche niet tot scoren kwam, eindigde hij in het dagklassement op een negende plaats. In de tussenstand om het wereldkampioenschap blijft hij op een tweede plaats staan met een achterstand van 101 punten op Antonio Cairoli. Over twee weken gaat het kampioenschap verder in het Amerikaanse Jacksonville.

Daguitslag Grand Prix van Zweden:
1 Tim Gajser 47 Pnt
2 Romain Febvre 40 Pnt
3 Gautier Paulin 40 Pnt
4 Clement Desalle 36 Pnt
5 Glenn Coldenhoff 32 Pnt
9 Jeffrey Herlings 22 Pnt

Tussenstand wereldkampioenschap MXGP:
1 Antonio Cairoli 631 Pnt
2 Jeffrey Herlings 530 Pnt
3 Gautier Paulin 526 Pnt
4 Clement Desalle 519 Pnt
5 Tim Gajser 453 Pnt