Jeffrey Herlings van het Red Bull KTM Factory team heeft op indrukwekkende wijze de laatste wedstrijd om het Amerikaanse Outdoor National Kampioenschap in Crawfordsville, Indiana weten te winnen. Herlings reed een gecontroleerde eerste manche waarin hij de aanvallen van Eli Tomac en Marvin Musquin af wist te slaan en als winnaar over de finish wist te komen. In de tweede manche kwam hij door een valpartij bij de start vanuit kansloze positie terug naar voren maar wist na een geweldige inhaalrace ook deze manche op zijn naam te schrijven.

Pas in de week voor de wedstrijd werd besloten om deel te nemen aan deze wedstrijd. In eerste instantie zou Jeffrey de tijd in Amerika benutten om zich voor te bereiden op de Amerikaanse Grand Prix, die volgend weekend wordt verreden in Jacksonville. Omdat hij in de tweede manche van de Grand Prix van Zweden uitviel en hierdoor bijna kansloos is geworden om wereldkampioen te worden, leek het Jeffrey een leuke uitdaging om deel te nemen aan de laatste wedstrijd om het Outdoor National Kampioenschap.

Op woensdag werd de motor waarop hij in Amerika moest rijden getest en deze beviel goed zodat Jeffrey definitief besloot om van start te gaan. Al snel had hij het juiste ritme op het circuit gevonden en dit was terug te zien aan zijn tijden. In de tweede training wist hij zijn tijd verschillende keren te verbeteren en veroverde de pole position met een verschil van 1.5 sec op Eli Tomac.

In de eerste manche vertrok Jeffrey goed bij de start en kwam in de top vijf uit de start. Tijdens de eerste ronde stormde hij al door naar de koppositie. Hij kreeg het niet cadeau want Eli Tomac hield hem flink onder druk in de beginfase totdat hij ten val kwam. Even had Herlings een klein gaatje maar Marvin Musquin werkte zich op tot aan het achterwiel van Herlings en ging in de aanval. Musquin maakte een aantal foutjes en besloot toen om Herlings te laten gaan. Herlings zette nog eens aan en sloeg een gat en wist de manche te winnen voor Musquin en Blake Baggett.

De tweede manche begon met een tegenslag voor Herlings. De crosser uit Oploo kwam slecht weg bij de start en kwam in het gedrang van de eerste ronde ten val en moest vanaf een laatste plaats terug naar voren zien te komen. Alles werd op alles gezet en met rondetijden die veel sneller waren dan menig andere rijder kwam hij door het veld naar voren gevlogen. Met nog tien minuten te gaan kwam hij aan op een derde plaats en begon het gat van zo’n vijftien seconden op Blake Baggett te dichten. Ook die wist hij zonder enige problemen te passeren. Marvin Musquin leek te ver weg maar toen deze ten val kwam, kreeg Herlings de koppositie in de schoot geworpen en gaf deze in de rest van de manche niet meer uit handen.

Met een 1-1 in de manches won Jeffrey zijn allereerste outdoor national uit zijn carriere. Volgend weekend zal hij starten in de Amerikaanse Grand Prix in Jacksonville.

Commentaar Jeffrey Herlings:’’Ik had de ballen om hierheen te komen en van start te gaan tussen de Amerikanen. Dit hebben nog niet veel andere rijders gedaan. Het is mijn eerste keer hier en dan win ik ook nog. Ik was snel de hele dag. Ik was zo boos toen ik bij de start ten val kwam. Ik heb alles gegeven om terug naar voren te komen. Ik heb een beetje geluk gehad door de valpartij van Marvin Musquin maar ik heb laten zien dat ik de snelste rijder was op de baan vandaag.”

 

Daguitslag AMA Outdoor National Crawfordsville:
1 Jeffrey Herlings 1-1
2 Marvin Musquin 2-2
3 Blake Baggett 3-3
4 Cole Seely 4-4
5 Eli Tomac 5-6