Jeffrey Herlings van het Red Bull KTM Factory Team heeft de laatste wedstrijd om het wereldkampioenschap MXGP in Frankrijk op zijn naam geschreven. In de eerste manche wist Herlings na een moeizame openingsfase als derde over de finish te komen en in de tweede manche wist hij na een spannend gevecht met Max Anstie als winnaar af te sluiten. Dit was voldoende om zijn derde Grand Prix zege oprij te pakken.

De omstandigheden waren moeilijk in Frankrijk omdat de regen het circuit had omgetoverd tot een glibberige kleimassa. In de eerste manche van de MXGP bleef het gelukkig droog maar in de tweede manche begon het weer te regenen, wat niet bevorderlijk was voor het circuit.

In de eerste manche kwam Jeffrey vanaf de buitenkant met de start en stuurde zijn KTM als derde de eerste bocht in. Helaas kwam hij toen in het gedrang en werd hij door Max Anstie net van de ideale lijn geduwd. Hierdoor verloor hij enkele plaatsen en begon vanaf de achtste plaats aan zijn wedstijd. Nadat Herlings in de beginfase moeite had om het goede ritme te vinden begon hij in de loop van de wedstrijd steeds meer plaatsen goed te maken. In de beginfase werd de rijder uit Oploo geholpen door een valpartij van de Belg Jeremy van Horebeek waarna hij Gautier Paulin en Glenn Coldenhoff voorbij stak. Vervolgens bleef Herlings versnellen en in de slotfase van de eerste manche zette hij dan ook de snelste ronde van de wedstrijd op de klokken. Met nog drie minuten te gaan lag de Red Bull KTM-rijder nog dik tien seconden achter op Max Anstie maar binnen drie ronden had hij het verschil goed gemaakt en wist de Brit te passeren. Helaas was het gat naar de koplopers toen nog ruim twintig seconden en zodoende zat er niet meer in dan een derde plaats.

Ook in de tweede manche zat Herlings er goed bij met de start. Als eerste stuurde hij zijn machine door de eerste bocht en kon als leider aan de wedstrijd beginnen. Dit was van korte duur want hij werd meteen gepasseerd maar volgde vervolgens rondenlang rustig op een tweede plaats. Halverwege de manche begon Herlings te versnellen en zette meteen de druk op de leidende Brit Max Anstie. Doordat de koplopers tussen de achterblijvers kwamen verloor de rijder uit Oploo opnieuw even de aansluiting. Met nog zes minuten te gaan werd het allemaal nog moeilijker voor Jeffrey toen hij in een langzame bocht ten val kwam. Hierdoor liep de voorsprong van Anstie op naar tien seconden. Echter bleef “the Bullet” gefocust en binnen twee ronden zat hij alweer in het achterwiel bij de kopman. Met nog drie ronden te gaan was het verschil teruggelopen naar een seconde en nog geen halve ronde later nam Jeffrey de koppositie over. De Brit gaf niet op en dit resulteerde in een bloedstollend gevecht waarin Herlings en Anstie elkaar zelfs raakten. Nadat Jeffrey met het ingaan van de laatste bocht een ultieme poging afsloeg, wist hij de wedstrijd als winnaar af te sluiten.

In de eindstand van het F.I.M. wereldkampioenschap MXGP was Herlings al zeker van de tweede plaats in de eindstand. Jeffrey zal zich in de komende twee weken gaan voorbereiden op de MX des Nations in het Britse Matterley Basin, waar hij uitkomt voor team Nederland.

Daguitslag MXGP Frankrijk:
1 Jeffrey Herlings 45 pnt
2 Tim Gajser 45 pnt
3 Max Anstie 40 pnt
4 Romain Febvre 40 pnt
5 Gautier Paulin 31 pnt