Jeffrey Herlings van het Red Bull KTM Factory team heeft de vijfde wedstrijd om het wereldkampioenschap MXGP in het Portugese Agueda gedomineerd. Herlings legde iedereen in beide manches zijn wil op en heeft nu vier van de vijf verreden Grand Prix wedstrijden gewonnen.

Door de vele regenval op de dagen voorafgaande aan het weekend ontstonden er al snel sporen in het circuit. Hierop voelde Jeffrey zich als een vis in het water en begon op zaterdag ijzersterk aan het weekend. Nadat hij in de vrije training en de tijdtraining al ruim het snelste was, wist hij ook de kwalificatieheat op zijn naam te schrijven en pakte de pole position. Antonio Cairoli nam kopstart en leidde in de beginfase. Heel even leek Cairoli controle te krijgen op de wedstrijd maar Herlings bleef in de buurt en dichtte het gat in het midden van de wedstrijd. Met een overtuigende inhaalmanoeuvre nam Herlings de koppositie over en hield het tempo strak. Toch hield Cairoli hem onder druk tot aan de finish maar Herlings liet zich niet gek maken en won de heat voor Cairoli en Romain Febvre.

Een goede start in de eerste manche zorgde ervoor dat Herlings gelijk de leiding in handen kon nemen. Op het met sporen bezaaide circuit reed hij gecontroleerd zijn ronden en hield de concurrentie op een veilige afstand. In de slotfase versnelde hij en schreef de manche met een veilige voorsprong op zijn naam.

Met veel zelfvertrouwen bereidde hij zich voor op de tweede manche. Bij de start werd hem de pas afgesneden door Antonio Cairoli maar Herlings reageerde hier snel en knalde in de eerste ronde gelijk door naar de koppositie. Met een straf tempo wist hij binnen een aantal ronden een voorsprong van 8 seconden op te bouwen maar door een fout slonk deze aanzienlijk waardoor Cairoli hem weer in de rug keek. Herlings bleef hier rustig onder en herstelde zich goed na de valpartij. Met snelle rondetijden had hij al snel weer een comfortabele voorsprong en won de manche met een verschil van 25 seconden op Antonio Cairoli.

Na vijf wedstrijden staat Herlings aan de leiding in de tussenstand en heeft een voorsprong van 16 punten op Antonio Cairoli. Op dinsdag 1 mei wordt de volgende Grand Prix verreden in Rusland.

Daguitslag MXGP Portugal:
1 Jeffrey Herlings 50 Pnt
2 Antonio Cairoli 44 Pnt
3 Tim Gajser 36 Pnt
4 Romain Febvre 34 Pnt
5 Glenn Coldenhoff 29 Pnt

Tussenstand wereldkampioenschap MXGP:
1 Jeffrey Herlings 241 Pnt
2 Antonio Cairoli 225 Pnt
3 Romain Febvre 169 Pnt
4 Clement Desalle 165 Pnt
5 Gautier Paulin 147 Pnt