Jeffrey Herlings van het Red Bull KTM Factory team heeft in de zesde wedstrijd om het wereldkampioenschap MXGP in Rusland goede zaken gedaan in de strijd om de wereldtitel. De crosser uit Oploo eindigde op een tweede plaats in de Grand Prix en heeft hiermee zijn voorsprong op Antonio Cairoli uit weten te bouwen naar 23 punten.

Ondanks dat Jeffrey de vrije training van de Grand Prix miste door een probleem met zijn bagage op de luchthaven, was hij al snel gewend aan het circuit van Orlyonok en zette in de tijdtraining een goede tweede tijd op de klokken. Ook in de kwalificatieheat kwam Herlings sterk voor de dag. De crosser uit Oploo pakte een goede start maar werd in de eerste bocht naar buiten gedrukt door Tim Gajser, die vervolgens ten val kwam. Herlings kon zijn weg als vierde vervolgen en bouwde zijn wedstrijd rustig op. In het tweede deel van de wedstrijd begon Jeffrey de druk op te voeren bij leider Jeremy van Horebeek en wist hem met een mooie inhaalmanoeuvre te passeren. Ondanks dat een groepje van rijders niet ver achter hem zat, bleef Jeffrey netjes zijn ronden rijden en veroverde de pole position.

In de eerste manche kwam Jeffrey goed weg bij de start en dook in de kopgroep de eerste bocht in. Gelijk ging hij in de aanval op Cairoli maar slaagde er niet in om de koppositie over te nemen en werd gepasseerd door Clement Desalle. Niet veel later ging hij opnieuw in de aanval op Cairoli maar slaagde er wederom niet in om erlangs te komen en verloor zijn ritme waardoor er een gaatje ontstond. Herlings herstelde zich in het tweede deel van de wedstrijd en vocht zich terug tot aan het achterwiel van Cairoli. Ook wisten beiden het gat tot aan Desalle te dichten maar de aanval kwam net iets te laat waardoor Desalle won voor Cairoli en Herlings.

Gebrand op een beter resultaat ging hij in de tweede manche van start en wist kopstart te pakken. Gelijk zette hij een hoog tempo in en enkel Clement Desalle wist hem een aantal ronden te volgen. Hij werkte een foutloze wedstrijd af en schreef de manche op zijn naam.

Commentaar Jeffrey Herlings: ‘’Ik ben tevreden, zeker omdat dit niet mijn favoriete baan is. Arco di Trento en hier zijn voor mij de moeilijkste banen maar om er dan te winnen en tweede te worden is goed. In de eerste manche hebben Cairoli en ik teveel met elkaar gevochten waardoor Desalle weg kon lopen. In de tweede manche pakte de holeshot en heb ik mijn eigen wedstrijd kunnen rijden. Het seizoen is nog lang en in Letland gaan we weer voor de zege.’’

 

Met een 3-1 in de manches eindigde Jeffrey op een tweede plaats in het dagklassement en blijft hiermee aan de leiding staan in het wereldkampioenschap. Na zes wedstrijden heeft hij een voorsprong van 23 punten op Antonio Cairoli in de strijd om de wereldtitel. Aanstaande zondag zal Herlings starten in de derde wedstrijd om de Dutch Masters of Motocross in Mill en een week later staat de volgende Grand Prix op het programma in het Letse Kegums.

Fotocredits: Ray Archer

Daguitsland Grand Prix Rusland:
1 Clement Desalle 47 Pnt
2 Jeffrey Herlings 45 Pnt
3 Antonio Cairoli 38 Pnt
4 Romain Febvre 34 Pnt
5 Tim Gajser 34 Pnt

Tussenstand wereldkampioenschap MXGP:
1 Jeffrey Herlings 286 Pnt
2 Antonio Cairoli 263 Pnt
3 Clement Desalle 212 Pnt
4 Romain Febvre 203 Pnt
5 Gautier Paulin 180 Pnt