Slechts 18 dagen nadat hij zijn sleutelbeen brak tijdens een training in Berghem, heeft Jeffrey Herlings van het Red Bull KTM Factory team de Grand Prix van Indonesie gewonnen. Herlings moest er diep voor gaan maar met een 2-1 in de manches pakte hij zijn negende Grand Prix overwinning van het seizoen.

Nadat hij vanaf de blessure tot aan de vrije training op zaterdag niet meer op de motor had gezeten, was het in het begin even aftasten hoe het zou gaan. Daarnaast waren de omstandigheden verre van ideaal want door de vele regenval ontstonden er al snel diepe sporen in het circuit. Toch wist Herlings zowel de vrije training als de tijdtraining met een tweede tijd af te sluiten. In de kwalificatieheat gooide Herlings er nog een schepje bovenop. Antonio Cairoli pakte kopstart maar het was Herlings die gelijk in de aanval ging en al in de eerste ronde de koppositie over wist te nemen. Jeffrey zette gelijk een hoog tempo in wist een gat te slaan van zo’n acht seconden. Gedurende de wedstrijd begon het gebrek aan ritme en het tekort aan trainingsuren op te breken. Dit had tot gevolg dat Antonio Cairoli dichterbij kwam maar Jeffrey had voldoende ruimte en sloot de heat winnend af.

Met frisse moed ging hij in de eerste manche van start en wist als leider door de eerste bocht te komen. In de eerste paar ronden kon hij de koppositie vasthouden maar door een aantal foutjes moest hij de koppositie afstaan en viel terug naar een tweede plaats. Jeffrey reed vervolgens een bekeken wedstrijd en hield de schade met een tweede plaats beperkt.

In de tweede manche pakte Jeffrey opnieuw een goede start en stormde in de beginfase gelijk door naar de koppositie. Met strakke rondetijden en door een val van Antonio Cairoli had hij al snel een voorsprong van acht seconden. Lang wist hij dit te consolideren maar in de slotfase begon Cairoli in te lopen. Met nog drie ronden te gaan zat Cairoli er dicht achter en op dat moment kwam Herlings ten val. In dezelfde ronde kwam ook Cairoli ten val waardoor Herlings de koppositie terug in handen nam. Cairoli zat direct weer aan het achterwiel maar Herlings ging tot op het tandvlees en wist de manche te winnen voor Cairoli.

Met een 2-1 in de manches won Jeffrey het dagklassement en blijft hiermee met een voorsprong van 12 punten op Antonio Cairoli aan de leiding staan in de tussenstand. Volgend weekend staat de volgende Grand Prix op het programma in Indonesie.

Commentaar Jeffrey Herlings: ‘’Met mijn conditie zit het goed maar ik had 17 dagen niet met de motor gereden. Gedurende het weekend werd de pijn steeds erger en daarbij kwam ook nog dat de baan er heel moeilijk in lag. In de tweede manche heb ik alles gegeven en leek ik het twee ronden voor het einde te verspelen door een valpartij. Omdat ook Cairoli nog ten val kwam, kon ik toch de Grand Prix winnen en daar ben ik erg blij mee. Nu een week rust en dan hoop ik volgend weekend opnieuw goed te kunnen scoren.’’

Daguitslag Grand Prix Indonesie:
1 Jeffrey Herlings 47 Pnt
2 Antonio Cairoli 47 Pnt
3 Romain Febvre 36 Pnt
4 Tim Gajser 36 Pnt
5 Clement Desalle 33 Pnt

Tussenstand wereldkampioenschap MXGP:
1 Jeffrey Herlings 533 Pnt
2 Antonio Cairoli 521 Pnt
3 Clement Desalle 407 Pnt
4 Romain Febvre 390 Pnt
5 Tim Gajser 368 Pnt