Jeffrey Herlings van het Red Bull KTM Factory team heeft in de zestiende wedstrijd om het wereldkampioenschap MXGP in het Zwitserse Frauenfeld belangrijke zaken gedaan in de strijd om de wereldtitel. Met een dubbele mancheoverwinning liep de crosser uit Oploo 22 punten uit op Antonio Cairoli en staat nu 58 punten voor.

Het weekend begon op zaterdag met wisselend succes. Jeffrey was in beide trainingen het snelste en had een goed gevoel op de baan. Echter bij de start van de kwalificatieheat ging het bij het inrijden van de tweede bocht mis. Jeffrey kwam in aanraking met Tim Gajser en viel. Vanaf een laatste plaats moest hij terug naar voren zien te komen en zette een strak tempo in. Gedurende de wedstrijd kwam hij steeds verder naar voren en na een laatste eindsprint wist hij er toch nog een zesde plaats uit te slepen.

Een goede start in de eerste manche zorgde ervoor dat hij in de kopgroep aan de wedstrijd kon beginnen. Gelijk zette hij de aanval in op de kopman en na de wavesectie wist hij de koppositie over te nemen. Met een goed ritme hield hij de concurrentie op afstand en zette de volledige wedstrijd naar zijn hand. Terwijl Herlings als winnaar over de finish kwam, had Antonio Cairoli het moeilijker en kwam na een valpartij niet verder dan een achtste plaats.

De start van de tweede manche was iets minder goed waardoor Herlings rond de vijfde plaats uit de eerste bocht kwam. Tijdens de eerste twee ronden wist hij verschillende rijders te passeren en werkte zich op naar een tweede plaats. Vervolgens begon hij de druk op te voeren bij Clement Desalle en toen Romain Febvre aan de deur kwam kloppen, was het tijd om de koppositie over te nemen. Herlings zette de aanval in en wist de leiding over te nemen. Gelijk sloeg hij een gat en kon zijn eigen wedstrijd rijden. Op het met sporen bezaaide circuit hield hij het tempo strak tot aan de finish en schreef zo ook de tweede manche op zijn naam. Omdat Antonio Cairoli in deze manche niet verder kwam dan een zesde plaats, liep Herlings nog eens tien punten uit op de Siciliaan.

Commentaar Jeffrey Herlings: ‘’Het was een goed weekend voor mij, ik had enkel wat pech in de kwalificatieheat. Ik kwam samen met Tim Gajser de bocht in maar hij verdedigde zijn lijn waardoor we met de ellebogen tegen elkaar aan kwamen en ik viel. Het was een race accident maar daarna was het moeilijk om terug te komen. Ik heb alles gegeven en wist met een zesde plaats nog een goede startpositie te pakken voor in de manches op zondag. In de eerste manche wist ik Desalle gelijk te passeren en kon ik mijn eigen wedstrijd rijden. In de tweede manche was mijn start minder goed maar ik kwam in de tweede ronde al aan op een tweede plaats. Ik probeerde Desalle in te halen maar dat lukte niet gelijk waardoor Febvre dichterbij kwam. Ik moest hem inhalen en dat lukte, daarna heb ik mijn eigen wedstrijd gereden. Ik heb een goede dag gehad terwijl Cairoli een mindere dag had. Hij is gevallen en ik hoop dat hij OK is voor de rest van het seizoen. Het zou geweldig zijn om de titel in Assen te pakken maar laten we eerst zorgen dat we uberhaupt de titel pakken. Ik heb al vaker ver voorgestaan en dat ik de titel nog miste. Ik bid dat ik nog zes weken heel blijf zodat ik de titel binnen kan halen.’’

Na de wedstrijd in Zwitserland heeft Herlings een voorsprong van 58 punten op Antonio Cairoli in de strijd om de wereldtitel. Volgend weekend staat de volgende Grand Prix op het programma in het Bulgaarse Sevlievo.

Daguitslag Grand Prix MX1 in Zwitserland:
1 Jeffrey Herlings 50 Pnt
2 Romain Febvre 42 Pnt
3 Clement Desalle 40 Pnt
4 Glenn Coldenhoff 32 Pnt
5 Max Anstie 31 Pnt

Tussenstand wereldkampioenschap MXGP:
1 Jeffrey Herlings 733 Pnt
2 Antonio Cairoli 675 Pnt
3 Clement Desalle 543 Pnt
4 Romain Febvre 510 Pnt
5 Tim Gajser 507 Pnt