Jeffrey Herlings van het Red Bull KTM Factory team heeft in de vierde wedstrijd van het wereldkampioenschap MXGP in het Letse Kegums goede zaken gedaan. Ondanks dat de crosser uit Oploo de Grand Prix zege verloor door een valpartij in de slotfase vergrootte hij zijn voorsprong op de tweede man in de tussenstand naar 28 punten.

Herlings begon sterk aan de dag door in de tijdtraining een aantal snelle tijden op de klok te zetten. Hij kwam uiteindelijk uit op een vierde tijd en verzekerde zich hiermee van een plaats aan de binnenkant achter het starthek.

De eerste manche begon echter met een tegenslag voor Herlings want hij raakte betrokken bij een valpartij bij de start. Herlings begon aan een inhaalrace en wist de ene na de andere rijder te passeren. Hij haalde er nog een derde plaats uit en deed het hiermee een stuk beter dan zijn naaste belagers in de strijd om de wereldtitel.

In de tweede manche zat Herlings er goed vooraan bij met de start en kon hij in de kopgroep aan de wedstrijd beginnen. Het duurde niet lang voordat Jeffrey de leiding in de wedstrijd in handen nam en een gecontroleerde wedstrijd afwerkte. In de slotfase had hij een kleine voorsprong op weten te bouwen en leek de manche te gaan winnen. Echter met nog twee ronden te gaan kwam hij verkeerd uit bij het ingaan van de waves en kwam ten val. Jeffrey viel hierdoor terug naar een derde plaats maar ging in het laatste gedeelte van de manche nog in de aanval op de twee leiders. Helaas was de tijd tekort om ze nog te passeren waardoor hij als derde over de finish kwam.

Commentaar Jeffrey Herlings: ‘’Dat was een beginnersfout. Normaal zou ik de zege nooit weggooien met nog twee ronden te gaan. Mijn voorwiel gleed weg en ik kon hem daarna niet meer corrigeren en viel. Ik heb hiermee de dagzege verloren maar ook vijf punten voor het wereldkampioenschap. Ook hadden we vandaag positieve dingen. Mijn start was de tweede manche beter en ik heb voor het kampioenschap goede zaken gedaan maar dit wil voor nu nog niet zoveel zeggen. We gaan nu herstellen voor zondag en hopelijk kan ik hier dan nog een keer winnen voordat we huiswaarts keren.’’

Met tweemaal een derde plaats in de manches eindigde Jeffrey op een derde plaats in het dagklassement en heeft zijn voorsprong in de tussenstand weten te vergroten van vier naar achtentwintigste punten. Aankomende zondag gaat het kampioenschap verder op een aangepast circuit van Kegums in Letland.

Daguitslag MXGP Letland:
1 Antonio Cairoli 43 Pnt
2 Jeremy Seewer 40 Pnt
3 Jeffrey Herlings 40 Pnt
4 Arminas Jasikonis 38 Pnt
5 Romain Febvre 32 Pnt

Tussenstand wereldkampioenschap MXGP:
1 Jeffrey Herlings 170 Pnt
2 Tim Gajser 142 Pnt
3 Antonio Cairoli 129 Pnt
4 Arminas Jasikonis 121 Pnt
5 Jeremy Seewer 120 Pnt

 

Gallery: