Jeffrey Herlings zal de komende vier wedstrijden om het wereldkampioenschap MXGP missen.

Herlings kwam op woensdag tijdens de zevende wedstrijd van het wereldkampioenschap in Faenza ongelukkig ten val en liep hierbij in twee nekwervels een scheurtje op. Vanochtend reisde hij al terug naar Belgie voor een onderzoek bij zijn vertrouwde dokter Toon Claes.

De 26-jarige Herlings zal nu twee weken rust moeten houden en kijken hoe zijn bovenlichaam hersteld. Vervolgens zal hij op 29 september nog een MRI scan doen, wat betekent dat de volgende triple header, die verreden wordt in Mantova, te vroeg komt voor Herlings.

Voor de crosser uit Oploo is dit natuurlijk een flinke domper en ziet zijn kansen op een mogelijke tweede wereldtitel in de MXGP klasse uit zijn handen glippen.

 

Lees hieronder het uitgebrachte persbericht:

Red Bull KTM Factory Racing’s Jeffrey Herlings will sit out the Grands Prix of Lombardia, Citta di Mantova and Europe from September 27-October 4 to undergo another MRI scan in the wake of his crash during Free Practice for the Grand Prix of Citta di Faenza last Wednesday.

The current MXGP FIM World Championship leader and winner of four rounds from seven so far in 2020 fell and suffered a large impact to his neck and shoulders at the Monte Coralli circuit on Wednesday morning. The soon-to-be 26-year old was taken to a hospital in Bologna and then to Herentals in Belgium where he was examined by renowned and trusted surgeon Dr Claes.

While Herlings was fortunate to escape serious injury, the hard landing means he needs to rest and monitor the state of his upper torso in the next two weeks. He is due to have another MRI on September 29th. The date means he will miss the next four rounds of the series. The Mantova circuit will stage a triple header in one week at the end of this month.

Dirk Gruebel, Team Manager and Technical Co-Ordinator: “While it was a scary crash we have to be thankful that Jeffrey was not badly hurt. The first scans are positive when you consider the injuries he could have picked up. He is a really tough guy and has been through this process before. It is frustrating because of the good work he’d done in the championship standings but it is the negative part of the sport we have to accept. Hopefully the scan in a few weeks will show his recovery is going in the right direction. All the team will miss him until he’s back on the bike and doing what he does best.”