Jeffrey Herlings van Red Bull KTM Factory Racing heeft tijdens zijn thuis Grand Prix in Oss een flinke tegenslag voor de kiezen gehad. Herlings won de eerste manche maar bij een incident in de eerste ronde waarbij een andere rijder hem in de rug sprong, liep hij een breuk op in zijn schouderblad. Hierdoor was hij niet in staat om in de tweede manche te rijden en verloor daardoor kostbare punten in de strijd om de wereldtitel.

Alles klopte voor zijn thuis Grand Prix. Herlings was in vorm en begon gemotiveerd aan de training. Hij had een goed gevoel op de baan en perste er in de tijdtraining een hele snelle tijd uit waarmee hij de pole position wist te veroveren. Vol zelfvertrouwen keerde hij terug naar het paddock en begon zich voor te bereiden op de eerste manche!

Een goede start in de eerste manche zorgde ervoor dat hij in de kopgroep aan de wedstrijd kon beginnen. Echter bij de eerste helling naar boven kon Herlings niet ver doorspringen uit de waves omdat zijn startsysteem nog niet terug was geschoten. De Italiaan Ivo Monticelli kwam aangesprongen en raakte Herlings in zijn rug en schouder. Hierbij liep hij een breuk op in zijn schouderblad maar dit wist hij opdat moment niet en zette door. Hij koos voor een vierde of vijfde plaats om in ieder geval punten te halen. Echter in de tweede helft van de wedstrijd zag hij dat hij in begon te lopen op de kopmannen en zette de achtervolging in. In de tweede helft van de wedstrijd kwam hij aan het achterwiel en wist alle drie de rijders te passeren. Herlings sloeg in het resterende deel van de wedstrijd nog een gat en won de manche!

Na de manche werd duidelijk dat Herlings een breuk heeft opgelopen in zijn schouderblad waardoor hij in de tweede manche niet meer van start kon gaan.

Commentaar Jeffrey Herlings: ‘’Wat kan ik over vandaag zeggen. Ik had hoge verwachtingen en wilde beide manches winnen. In de eerste manche pakte ik een goede start maar omdat mijn startsysteem niet gelijk terug schoot, kon ik niet zover uit de waves springen als normaal. De rest is geschiedenis. Ik had veel pijn maar ik ging maar door om te proberen vierde of vijfde te worden. Ik zag dat ik op een gegeven moment in begon te lopen op de kopmannen. Ik heb ze alle drie ingehaald maar in de laatste drie ronden kon ik mijn stuur bijna niet meer vast houden. Ik heb een kleine breuk in mijn schouderblad en ik weet niet hoe ernstig het is. We hebben een scan laten maken en het ziet er niet slecht uit. Ik heb geen pijn maar motorcrossen is een ander verhaal. Morgen hebben we nog een extra check.’’

In de tussenstand om het wereldkampioenschap blijft Herlings op een tweede plaats staan en kijkt nu tegen een achterstand aan van 23 punten op Tim Gajser.

Daguitslag MXGP Oss:
1. Tim Gajser (SLO), Honda (3-2)
2. Tony Cairoli (ITA), Red Bull KTM Factory Racing (8-1)
3. Romain Febvre (FRA), Kawasaki (4-4)
4. Jorge Prado (ESP), Red Bull KTM Factory Racing (6-3)
5. Ben Watson (GBR), Yamaha (9-6)
9. Jeffrey Herlings (NED), Red Bull KTM Factory Racing (1-DNS)

Tussenstand wereldkampioenschap MXGP:
1. Tim Gajser 166 points
2. Jeffrey Herlings 143
3. Tony Cairoli 143
4. Romain Febvre 143
5. Jorge Prado 132

Fotocredits – Ray Archer