Jeffrey Herlings van het Red Bull KTM Factory team heeft in de vijfde wedstrijd van het wereldkampioenschap MXGP in Lommel boven verwachting gescoord. Herlings won ondanks zijn schouderblessure de eerste manche en kwam in de tweede manche na een valpartij sterk terug naar een vijfde plaats.

Op zaterdagochtend besloot Herlings om het toch even te proberen en wanneer deze test goed zou verlopen, wilde hij in Lommel proberen te rijden. Hij werkte een sessie af van 35 minuten en ondanks dat hij iets pijn had was hij vastbesloten om de schade te beperken.

In de training was het gevoel op de baan goed. Dit was aan zijn snelheid terug te zien want Herlings miste nipt de pole position en sloot de kwalificatie af als tweede.

Een goede start in de eerste manche zorgde ervoor dat Herlings op een derde plaats aan de wedstrijd kon beginnen. Al snel nam hij de tweede plaats over en volgde leider Romain Febvre. In het midden van de wedstrijd begon hij te versnellen en slaagde erin de koppositie over te nemen. In de rest van de manche hield hij stand en pakte de winst!

De tweede manche begon met een tegenslag want in de derde bocht na de start kwam hij met een andere rijder in aanraking en viel. Vanaf een laatste plaats kwam hij naar voren en kreeg in het midden van de wedstrijd de vijfde plaats in handen. Vanaf dat moment begon de pijn in zijn arm hem parten te spelen waardoor hij niet meer kon versnellen. Herlings reed de wedstrijd bekeken uit op een vijfde plaats en werd hiermee tweede in de daguitslag.

Commentaar Jeffrey Herlings: “Op voorhand had ik getekend voor deze resultaten. In de eerste manche had Febvre een goed tempo in handen en samen liepen we weg bij de rest. Ik kon nog versnellen en wist de manche te winnen. In de tweede manche kwamen Coldenhoff en ik met elkaar in aanraking waardoor we beiden vielen. Ik kwam nog terug naar een vijfde plaats maar toen was het gebeurd en begon de arm parten te spelen. We hebben de kansen op de wereldtitel in leven gehouden. We staan 42 punten achter, dat is uiteraard niet waar we willen staan maar over vandaag ben ik meer dan tevreden.”

Ondanks dat Herlings vanwege zijn blessure drie nulscores heeft, staat hij vijfde in de tussenstand op slechts 42 punten van de leider! Veel tijd van rusten heeft Herlings niet want volgend weekend staat de volgende Grand Prix op het programma in Letland.

Uitslag MXGP België 2021Romain Febvre (FRA), Kawasaki (2-1)
1. Jeffrey Herlings (NED), Red Bull KTM Factory Racing (1-5)
2. Pauls Jonass (LAT), GASGAS (4-3)
3. Jorge Prado (ESP), Red Bull KTM Factory Racing (6-3)
4. Tony Cairoli (ITA), Red Bull KTM Factory Racing (3-7)

Stand MXGP 2021 na 06 van de 17 ronde
1. Tim Gajser 226 points
2. Romain Febvre 221
3. Tony Cairoli 217
4. Jorge Prado 212
5. Jeffrey Herlings 184