Jeffrey Herlings verliest MXGP zege door valpartij in laatste ronde in Letland

Ondanks zijn schouderblessure heeft Jeffrey Herlings van het Red Bull KTM Factory team een hele sterke Letse Grand Prix in Kegums gereden. Herlings won op dominante wijze de eerste manche en leek op de Grand Prix zege af te stevenen totdat hij in de laatste ronde ten val kwam en als vierde werd afgevlagd, wat hem in het dagklassement een derde plaats opleverde.

Herlings had in deze week veel aan het herstel van zijn schouder gedaan omdat de wedstrijd in Lommel een flinke impact op zijn schouder had gehad. Wel voelde zijn schouder alweer iets beter aan en dit was in de kwalificatie goed zichtbaar. Herlings perste er een hele snelle ronde uit en pakte de pole position met een verschil van een seconde op de tweede man.

Een goede start in de eerste manche zorgde ervoor dat hij in de kopgroep aan de wedstrijd kon beginnen. Gelijk in de eerste ronde sloeg hij toe en wist Jorge Prado van de koppositie te verdringen. Herlings reed een gecontroleerde wedstrijd en bouwde een voorsprong op. Strak rijdend zette hij de manche naar zijn hand en pakte het maximale aantal punten.

Voor de start van de tweede manche begon het te regenen waardoor de omstandigheden moeilijker werden. Herlings zat er opnieuw goed bij met de start en kreeg gelijk de tweede plaats in handen. Omdat de baan modderig was besloot hij om niet gelijk aan te dringen en om later in de manche de aanval in te zetten. Dit deed hij maar hij slaagde er niet in om Prado te passeren en koos voor een tweede plaats, wat voldoende was voor de Grand Prix zege. Echter in de laatste ronde ging het mis voor Herlings want hij kwam ten val en verloor hierbij twee plaatsen en finishte als vierde.

Met een 1-4 in de manches eindigde Herlings op een derde plaats in het dagklassement. In de tussenstand om het wereldkampioenschap staat hij op een vijfde plaats en kijkt tegen een achterstand aan van 43 punten op leider Tim Gajser. De volgende Grand Prix is over vier weken in Turkije!

Commentaar Jeffrey Herlings: ‘’De hele dag was perfect, enkel de laatste ronde niet. Na Oss hadden we niet gedacht dat we hier zouden rijden dus in principe moet ik blij zijn met hetgeen ik heb behaald vandaag maar ik ben teleurgesteld. Helaas heb je hier niets aan want het veranderd toch niet. Ik sprong achter Prado de bocht in maar ineens was de wal weg waardoor ik ten val kwam. Vervolgens reed er ook nog eens iemand over mijn voet en kreeg ik de motor niet snel aan. In de komende weken ga ik hard trainen zodat ik sterk aan het tweede deel van het seizoen kan beginnen. In het eerste deel van het seizoen ben ik constant geweest en ik sta ondanks drie nulscores maar 43 punten achter. Ik hoop dat het dit jaar een keer mijn kant opvalt want in het verleden is het nogal eens de verkeerde kant opgevallen.’’

Daguitslag MXGP Letland:
1 Tim Gajser 44 Pnt
2 Jorge Prado 43 Pnt
3 Jeffrey Herlings 43 Pnt
4 Romain Febvre 36 Pnt
5 Antonio Cairoli 35 Pnt

Tussenstand wereldkampioenschap MXGP:
1 Tim Gajser 270 Pnt
2 Romain Febvre 257 Pnt
3 Jorge Prado 255 Pnt
4 Antonio Cairoli 252 Pnt
5 Jeffrey Herlings 227 Pnt