Jeffrey Herlings van het Red Bull KTM Factory team heeft in het Turkse Afyonkarahisar de achtste wedstrijd van het wereldkampioenschap MXGP gewonnen. Herlings moest in beide manches veel werk verzetten om naar voren te komen maar reed sterk en had aan een eerste en een tweede plaats in de manches voldoende om zijn 92ste Grand Prix zege te pakken.

Na een zomerpauze ging het wereldkampioenschap MXGP dit weekend verder in het Turkse Afyonkarahisar, een harde baan met sporen en een hoge snelheid. Herlings zette in de tijdtraining een aantal keren aan om een goede tijd op de klok te zetten. Hij kwam dichtbij de pole position maar uiteindelijk was zijn ronde niet voldoende voor de snelste tijd waardoor hij zich als vierde kwalificeerde voor de wedstrijd.

In de eerste manche kwam Herlings niet goed weg bij de start maar door in de beginfase creatieve lijnen te rijden, maakte hij al snel plaatsen winst. Het duurde niet lang voordat hij de derde plaats in handen kreeg en begon te jagen op de twee kopmannen. Hij had een aantal ronden nodig om het gat tot aan Romain Febvre en Jorge Prado te dichten. Echter net na het midden van de wedstrijd sloeg hij toe en wist beide rijders op vakkundige wijze te passeren en de wedstrijd naar zijn hand te zetten.

In de tweede manche moest hij van nog verder komen. Opnieuw ging hij gelijk in de aanval maar ditmaal was er meer werk aan de winkel. Na een aantal ronden kwam hij aan op een vijfde plaats, kon profiteren van een valpartij van Pauls Jonass en begon te jagen op Jorge Prado en Antonio Cairoli. Het koste hem veel tijd om het gat te dichten en dit gebeurde eigenlijk toen Cairoli een inhaalmanoeuvre probeerde te forceren op Prado waarbij ze elkaar raakten. Niet veel later kwam Cairoli ten val en sloeg Herlings toe door Prado van de tweede plaats te verdringen. Dit was voldoende om de Grand Prix te pakken.

Commentaar Jeffrey Herlings: ‘’De starts waren niet goed vandaag en daardoor heb ik het mezelf moeilijk gemaakt. Het ligt niet aan de motor want Jorge Prado pakte met dezelfde motor in beide manches kopstart. Het ligt aan mezelf en hier moeten we over nadenken. Ik moest hard werken vandaag. In de tweede manche moest ik van rond de tiende plaats terug naar voren komen. Tim Gajser was te ver weg om nog te achterhalen waardoor ik genoegen moest nemen met een tweede plaats. Het was een positieve dag want we hebben punten goed gemaakt en de Grand Prix gewonnen. Ik kijk nu al uit naar woensdag en hopelijk kunnen we dan nog een paar dingen verbeteren.’’

In de tussenstand om het wereldkampioenschap MXGP blijft Herlings op een vijfde plaats staan en kijkt tegen een achterstand aan van 36 punten op de leider! Aankomende woensdag staat de volgende Grand Prix op het programma, opnieuw op het circuit van Afyonkarahisar.

Daguitslag MXGP Turkije:
1 Jeffrey Herlings 47 Pnt
2 Jorge Prado 42 Pnt
3 Tim Gajser 40 Pnt
4 Romain Febvre 36 Pnt
5 Antonio Cairoli 32 Pnt

Tussenstand wereldkampioenschap MXGP:
1 Tim Gajser 310 Pnt
2 Jorge Prado 297 Pnt
3 Romain Febvre 293 Pnt
4 Antonio Cairoli 284 Pnt
5 Jeffrey Herlings 274 Pnt

Fotocredits – Ray Archer