Jeffrey Herlings wint in Mantova en grijpt de wereldtitel in de MXGP

Jeffrey Herlings van het Red Bull KTM Factory team heeft in het Italiaanse Mantova zijn tweede wereldtitel in de MXGP klasse gepakt. Naast het veilig stellen van de titel won hij ook de laatste wedstrijd van het seizoen.

Na een redelijke start in de eerste manche wist Herlings vrij snel aansluiting te vinden bij koplopers en in de vierde ronde nam hij de koppositie over om deze niet meer af te staan. In de tweede manche nam Herlings al in de tweede ronde de leiding en controleerde de wedstrijd. Met deze zege wist hij de wereldtitel en zijn 99ste zege veilig te stellen.

De laatste wedstrijd van het wereldkampioenschap vond dit jaar plaats in Mantova. Herlings kwam met een achterstand van drie punten naar Italie en na de eerste wedstrijd op zondag was zijn achterstand nog steeds hetzelfde. In de tijdtraining liet Herlings opnieuw zien dat hij er klaar voor was door de snelste tijd neer te zetten.

Tijdens de eerste manche werd Herlings gehinderd bij de start waarna hij zijn KTM als één van de laatste rijders de eerste bocht in stuurde. Gelukkig kon hij meteen plaatsen goed maken en dook hij als vierde de tweede bocht in. Meteen begon hij aan zijn inhaalslag en in de vierde ronde wist hij de leiding over te nemen. Ondanks dat hij last had van opgepompte armen controleerde hij de wedstrijd en wist hij de manche winnend af te sluiten. Dit betekende dat zowel Herlings als Febvre hetzelfde aantal punten hadden bij het ingaan van de laatste manche. In de tweede manche zat Herlings er meteen goed bij en in de tweede ronde wist hij de leiding te nemen. In deze manche kon hij vrij uit rijden omdat hij geen last had van opgepompte armen en wist ook deze manche naar zijn hand te zetten. Na de finish stonden de vele fans hem op te wachten om zijn vijfde wereldtitel met hem te vieren, iets waar hij dit jaar heel hard voor heeft moeten werken.

Commentaar Jeffrey Herlings: ‘’Ik ben heel blij maar van de andere kant voel ik me slecht voor de andere twee rijders. Ik wil hen beiden bedanken voor een geweldig kampioenschap. Mijn rijden was niet goed vandaag. In de eerste manche was ik heel bang om te vallen en omdat ik verkrampt reed, kampte ik met harde onderarmen. Het was heel slecht maar toch kon ik de manche winnen. Na vier of vijf ronden in de tweede manche kwam Romain ten val en daardoor had ik een kleine voorsprong. Ik wilde echter niet voluit gaan waarbij er een kans zou zijn dat ik ten val kon komen. Ik bleef in mijn comfort zone en heb de hele wedstrijd veel nagedacht. Tim kwam iets dichterbij maar ik ben mijn eigen ding blijven doen en heb niet achterom gekeken. Ik ben heel blij dat ik het heb waar gemaakt en dat ik beide manches heb weten te winnen. Dit was geen makkelijk kampioenschap. We hebben met ons drieën gevochten tot in de laatste manche.’’

De overwinning in Mantova zorgt ervoor dat Herlings nog maar één overwinning verwijderd is van de magische honderd en twee overwinningen verwijderd van het record dat nog altijd in handen is van Stefan Everts.

Daguitslag MXGP Mantova:
1. Jeffrey Herlings 50 pnt
2. Tim Gajser 42
3. Romain Febvre 42
4. Jeremy Seewer 36
5. Jorge Prado 30

Eindklassement wereldkampioenschap MXGP 2021:
1. Jeffrey Herlings 708 pnt
2. Romain Febvre 703
3. Tim Gajser 688
4. Jeremy Seewer 566
5. Jorge Prado 562